Maahishaltia

Rotu info
Kulttuuri
- Patriarkkaalisuus
- Ylhäiset
- Vaatetus
- Kunnioituksen ja halveksunnan osoittaminen
- Seksuaalisuus
Joitakin yhteisöjä
- LaGranginsonvinset
- VerAren
- Guilan
- DeLaw'mef
- Ure'Cheehard
- Ardaz


ROTU INFO

  • Nimi: maahishaltia
  • Levinneisyys: esiintyy ainoastaan jäätikön vieressä sijaitsevassa kaupungissa, Henekossa
  • Elinympäristö: kylmä pakkasilmasto
  • Koko: 260-290 cm
  • Ravinto: raaka liha, jäätynyt liha, määrätyt kasvit, tarvitsee syödä hyvin harvoin
  • Ulkoiset tuntomerkit: tuuheat verenpunaiset hiukset, suuret maahiskorvat, raateluhampaat, vinot ja suuret kissansilmät, turkin peittämät raajat, häntä, suuri koko, raatelukynnet
  • Polveutuminen: verenhaltia, järvimaahinen, keisaripeto
  • Keskimääräinen elinikä: Tarkkaa totuutta ei tiedetä sillä yksikään maahishaltia ei ole elänyt niin vanhaksi, että olisi vanhentunut ruumiillisesti. Kuitenkin arvioiduksi maksimi iäksi on annettu 2000 vuotta. Vanhin elänyt maahishaltia oli n. 1500 vuotta vanha. Yksikään maahishaltia ei ole kuollut vanhuuttaan vaan yleensä syynä on onnettomuus, murha, sota tai rangaistus.
  • Lisääntyminen: Maahishaltiat eivät ole kovin hedelmällinen rotu. Yksi nainen saa keskimäärin viisi lasta elämässään, jos elää tarpeeksi pitkään, mutta suurin osa naisista ei saa ollenkaan lapsia. Tämä on huomattavin syy siihen, miksi miehet hankkivat haaremin. Ensimmäinen synnytys voi olla myös hengenvaarallinen ja monet naiset kuolevat siihen, mutta monet myös elävät sen yli. Silloin, jos synnyttävä äiti kuolee, lapsi on melkein mahdoton pelastaa. Harva on pelastettu.
  • Raskaus: Raskaus kestää keskimäärin 50 vuotta, mutta voi heittää parilla vuodella. On uskottu, että, mitä kauemmin raskaus kestää, sitä viisaampi lapsi on, mutta tästä ei ole mitään todisteita. Kaksoset ovat hyvin harvinaisia ja siksi jumalan siunauksia. Hyvin harvoin on kolmoset ollut syntyäkseen, mutta silloin aina ainakin yksi on menehtynyt, ellei kaksi tai kaikki.
  • Lapset: Vastasyntynyt lapsi pärjää hyvin ilman äitinsä maitoa, mutta suositeltavaa kuitenkin on, että äiti juottaisi lasta ainakin muutaman kuukauden. Maahishaltia totutetaan jäätyneeseen lihaan jo heti synnyttyä. Raaka liha on heidän perusravinto, mutta sitä ei aina ole saatavilla. Heti synnyttyään lapsen hiukset kasvavat silmin nähden niin pitkiksi, että ne ulottuvat lapsen omiin nilkkoihin. Maahishaltiat kehittyvät hyvin eri tahtiin, mutta keskimäärin aikuistuminen kestää saman ajan kuin ihmisillä. Täytettyään 20 heidät luokitellaan täysi-ikäisiksi.

KULTTUURI

Nämä tiedot koskevat lähinnä McGragin yhteisöä, mutta samoja piirteitä löytyy muistakin yhteisöistä.

Patriarkkaalisuus 
Maahishaltioiden kulttuurissa miehellä on aina valta. Päämies on paremmassa asemassa kuin nainen ja armeijaa ei ikinä johda nainen. Avioliitossa naisen sana ei mene miehen sanan yli missään tilanteessa.

Näin on huolimatta siitä, että naiset voivat kuulua armeijaan. Naiset eivät voi päästä soturiprinsessaa korkeampaan asemaan, joka on aina sotakenraalin alainen.

Naiset voivat liittyä armeijaan lähinnä siksi, että nainen on yhtä hyvä kuin mieskin ase kädessä ja nainen voi pahimmillaan vastata kahta miestä (yleensä silloin kun naisen lapsi on vaarassa).

McGragin yhteisössä asiat tuntuvat siltä kuin ne olisi toisin. Syynä siihen on se, että pääpariskunnassa dominoivampi puoli on nainen ja mies ei käytä valtaansa tässä tapauksessa vaimonsa yli.

Näin ollen Arghe on voimissaan, mutta siitä huolimatta patriarkaalisuus vallitsee.

Ylhäiset
Ylhäisiä ovat kaikki pääsukuun kuuluvat. Pääsuvusta tärkeämmät ovat pääperheen jäsenet ja koko yhteisöä johtaa pääpariskunta, joista miehellä on enemmän valtaa.

Seuraava voi auttaa pääsuvun hahmottamisessa. Ylimpänä on se, jolla on eniten valtaa, ja alimpana se, jolla vähiten pääsuvussa on valtaa. (Kaksi tavuviivaa erottaa pääperheen pääsuvusta.)

Pääpariskunta
Entinen Pääpariskunta
Perilliset
pääpariskunnan lapset
Sisarukset
pääpariskunnan sisarukset perheineen
--
Serkut
pääpariskunnan serkut
Pikkuserkut
pääpariskunnan pikkuserkut
Etäsukulaiset
serkkujen ja pikkuserkkujen perheet sekä
kaikki loput, jotka asuvat linnassa

Samanaikaisesti linnassa asuu korkeintaan neljä sukupolvea. Nuorimpien suvun sukulaisten lähteminen linnasta on hyvin huomaamatonta. Yleensä nämä lähtevät avioliiton kautta. Parhaimmillaan he pääsevät pääperheeseen löytäen avioparin. 

Lapset voivat saada valtaa vasta 20-vuotiaina.

Sodassa sotakenraali saa ylimmän vallan, jonka jälkeen vasta tulee pääpariskunta.

Vaatetus
Yleisiä yhteisiä piirteitä kaikessa vaatetuksessa on hyvin väljät vaatteet, joiden tarkoitus on peittää kaikki ruumiilliset muodot. Maahishaltiat ovat vaatteisiin peitetty kaulasta alaspäin. Ei sen takia, että heillä olisi kylmä ilmastossa. Ruumiin lähes täydellinen peittäminen vain kuuluu heidän kulttuuriinsa. He käyttävät kaikenlaisia värejä, mutta välttävät kirjavuutta. Koruja käytetään vähän, mutta tavallinen rauta on hyvin suosittua kaikessa vaatetuksessa.

Soturit:
Soturin asua käyttävät kaikki soturit, niin vapaa- kuin työaikanaankin. Kuitenkin monet miehet, jotka eivät kuulu armeijaan pukeutuvat samalla tavalla.

Sotureilla on vaalea, hieman rusehtava, silkin ohut paita, jossa on aina yli pitkät hihat. Hihojen suuaukkoon on kankaan peittoon lisätty metalliset, leveät renkaat, joiden toinen suuaukko on huomattavasti suurempi. Näiden lisättyjen metalliosien idea on antaa kädelle vapaa liikkuvuus ja samalla peittää kädet niin hyvin, että vain sormen päät näkyvät. Hihat on kiinnitetty ranteisiin juuri näiden metallilisäysten yläpuolelta. Kiinnittämiseen on käytetty ohutta metalli rengasta, joka saa aikaan hihaan ilmavan pussin. Kaula-aukko on maahishaltian oman mieltymyksen mukaan tehty. Joko se on kuin liimattu kaulan ympärille tai reilun iso. Naisilla paidan helma roikkuu housujen ulkopuolella, mutta on kuitenkin vyöllä kiinni vyötärössä. Miehillä paidan helma on tungettu housuihin.

Käsissä heillä on aina hanskat, joiden yksikertainen tarkoitus on peittää karvaiset kädet ja isot kynnet. Hanskat ovat yleisimmin mustat, mutta värillä ei ole väliä kunhan se on ruskea tai musta.

Housuina heillä on lujaa, mutta notkeaa nahkaa olevat housut. Väreinä on joko tumma ruskea tai musta. Housut pidetään ylhäällä maahishaltialle mieleisellä vyöllä, mutta solkena on pieni laatta, jossa on yhteisön tunnus. Näin ilman hinidiäkin soturin yhteisö on tunnistettavissa.

Jaloissaan heillä on hyvin korkeat saappaat, jotka on tehty hyvin jäykästä nahasta, mikä aiheuttaa sen, että saappaiden natina on hyvin voimakas. Ne ulottuvat polvien yläpuolelle melkein reiden puoleen väliin. Saappaiden suuaukot ovat hyvin tiukat, jotta nämä pysyisivät helposti ylhäällä huolimatta siitä mitä maahishaltia tekee. Tämä myös aiheuttaa sen, että housujen lahkeet, jotka on tungettu saappaiden sisään, ovat ilmavina pusseina.

Viittana heillä on hinidi, joka on kuin iso lakana. Sotureilla tässä lakanassa on soturin asema ja heillä, jotka eivät kuulu pääperheeseen, on tunnuksen lisäksi numero. Myös hinidin väristä voi päätellä soturin aseman armeijassa.
Jos jollakin muulla kuin soturilla on hinidi, tämän väri voi olla maahishaltian valitsema ja selässä ei ole tunnusta vaan pelkkä numero, jos ei kuulu pääperheeseen.

Hinidin kaikki neljä nurkkaa on kiinnitetty rinnuksille lumotulla metallilaatalla, jossa on yhteisön tunnus.

Sirghtere on ketjumainen lumottu haarniska, jota ei mikä tahansa ase läpäise ja jotkut loitsutkin ovat voimattomia sitä vastaan. Sirghtere on pituudeltaan maahishaltian mieltymyksien mukainen. Se on kevyttä materiaalia (tosin ihmiselle se on huomattavasti raskaampi kuin maahishaltialle) joka mukautuu pitäjänsä mukaan.

Ainoastaan sotureilla on lumotut metalliset hartioita leventävät levyt. Sotureilla on kummallakin olalla sirghtereen kiinnitetyt metalliset levyt, jotka seuraavat käden liikkeitä, näin ollen ovat poissa tieltä.

Jokaisella soturilla on päänsä ympärillä metallinen panta, jossa on oman asemansa tunnus. Joillain, jotka eivät kuulu armeijaan, saattaa olla myös metallipantoja, mutta niiden kuvien on ehdottomasti erottava armeijan tunnuksista.

Kun soturilla ei ole tätä pantaa päässään, tämä ei ole armeijan asialla. Esimerkiksi, jos on jotain henkilökohtaista tekeillä, soturi ottaa pannan pois merkkinä siitä, että hän ei ole siinä soturina vaan henkilönä - hänenä itsenään.

Ylhäiset miehet:
Ylhäisillä miehillä on housut mutta näiden päällä on yleensä kiedottu hametta muistuttava vaatekappale. Tämä hankaloittaa heidän liikkumista ja siksi useimmiten ylhäiset miehet pukeutuvat soturien asuun.

Heidän vaatetuksensa voi olla kaapumaista ja yleensä värit ovat tummia. Heillä hihat voivat olla puolipitkät, mutta silloin heillä on hanskat, jotka ulottuvat melkein olkapäihin.

Ylhäisellä miehellä voi olla kuviointia, mutta muuta kirjavaa ei löydy.

Nostaakseen arvokkuuttaan he voivat pukeutua muiden vaatteiden lisäksi pitkään takkiin, jonka helman on ehdottomasti laahattava maata. Tämä takki saa olla hyvin kirjava ja sen pitää olla raskaan näköinen tuoden mieleen painon, joka ylhäisen miehen harteilla lepää.

Ylhäiset naiset:
Naisilla pääsuvussa (joka on maahishaltioiden ylhäisöä) on aina koko pitkä hame tai mekko. Jalkapöytä saa näkyä helman alta, mutta se ei ole suositeltavaa. Vaatteet ovat aina yhtä väriä, mutta tämän värin erisävyjä löytyy myös. Kuitenkaan esimerkiksi punaista ja vihreää ei saa sekoittaa samaan kokonaisuuteen.

Oli naisella mekko tai paita niin tämän kaulus kertoo kuinka paljon nainen arvostaa itseään. Mitä korkeampi ja peittävämpi kaulus on, sitä enemmän arvostat itseäsi.

Vaatetus on aina ilmavaa ja ei ikinä vartalon myötäistä, mutta vyön avulla voi halutessaan tuoda esille vyötärön.

Maahishaltioilla ei yleensä ole paljoa koruja. Naiset pitävät tästä kiinni. Ainoat korut joita voi löytyä paljon ovat korvakorut, jotka voivat olla toinen toistaan ihmeellisempiä. Kuitenkaan niin ei naisella kuin miehellä saa olla kuin yksi kaulakoru. Käsivarsissa yleisiä ovat metalliset renkaat, jotka ovat hihojen päällä (ja ehdottomasti näin, koska maahishaltioilla ei ikinä ole lyhyitä hihoja ylhäisiä miehiä lukuun ottamatta).

Hame + paita ja mekko vaatetuksen lisäksi ylhäisillä naisilla voi olla käytössä tummia kaapuja, joiden kanssa ei missään nimessä saisi olla vyötä. Kaavussa voi olla reunoihin kirjailtuja kuvioita, mutta harvemmin.

Kuten miehetkin, niin naisetkin voivat halutessaan nostaa arvokkuuttaan pitkällä lyhythihaisella takilla, jossa on hyvin kirjava kuviointi sallittua.

Rahvaan asustus:
Ns. rahvaan asustus on paljon vapaampaa kuin muiden. Naisilla ei ole pakko olla hametta tai mekkoa vaikka et kuuluisi armeijaan. Heillä ei vaatteiden kirjavuuskaan ole haitaksi, mutta, jos heillä on kirjavia vaatteita, heillä ei luultavasti ole silloin muita vaatteita käytettävissä.

Rahvaalla yleensä on ne vähäisetkin korut poissa käytöstä, mutta ei välttämättä. Heidän vaatetuksensa ovat yleensä ruskeasävyisiä, mutta he pitävät vaatetuksien peruspiirteitä yllä, kuten väljyys ja ilmavuus ja peitteleväisyys.

Lapset: 
Ylhäisille lapsille valmistetaan asut ns. mittatilaus työnä. Asut ovat suunniteltu hyvin samanlaisiksi kuin aikuistenkin, mutta paljon pienemmässä koossa.

Rahvaitten lasten asut ovat yleensä vanhempien vanhoja asuja. Näin ollen ne ovat yleensä riekaleina, monesti paikattuja ja ylisuuria. Rahvaan lapsella ei kuitenkaan katsota pahalla silmällä, jos heidän ruumiinsa ei ole peitossa kaulasta alaspäin.

Kunnioituksen ja halveksinnan osoittaminen
Kunnioitusta maahishaltiat yleensä osoittavat syvällä kumarruksella. Tämä kumarrus tehdään tietyllä tavalla; vasen käsi selän taakse koukkuun, oikea eteen koukkuun, oikea jalka niin pitkälle eteen kuin pystyy ja sitten kumarretaan niin syvään kuin sopivaksi nähdään. Mitä lähempänä naama on lattiaa kumarruksessa, sitä kunnioittavampi.

Halveksuntaa voi voimakkaasti osoittaa yksinkertaisesti sylkäisemällä toisen jalkojen juureen. Maahishaltiat ottavat tämän eleen hyvin vakavasti ja hyvin halveksivana. Toisen maahishaltian nähden on paras olla sylkemättä ylipäätänsä. Sillä missä syljet ja minne syljet ei ole merkitystä sillä siitä huolimatta se on halveksuntaa osoittava ele vaikka et sitä siksi olisikaan tarkoittanut.

Syvintä halveksuntaa osoitat silloin kun kutsut toista maahishaltiaa verenhaltiaksi. Kun maahishaltiaa kutsuu verenhaltiaksi, on leikki kaukana, sillä se on tarpeeksi hyvä syy maahishaltialle hyökätä kimppuusi tappo aikeissa.

Seksuaalisuus 
Kun maahishaltia puhuu seksistä, tämä käyttää nimitystä 'sängyn jakaminen'. Maahishaltiat peittävät ruumiillisen kauneuden vaattein, välttävät seksistä ääneen puhumisen (sängyn jakaminen on asialle annettu peitelty nimitys), mutta kuitenkin se on hyvinkin merkittävä osa heidän kulttuuria ja aikuistumista. Vaikka he käyttävätkin peiteltyjä nimityksiä, he ovat kuitenkin hyvin avoimia aiheesta.

Kun olet 20-vuotias, sinua ei enää luokitella lapseksi, mutta jos et ole ikinä jakanut sänkyäsi sinua ei vielä luokitella aikuiseksi. Näin ollen olet kokematon. Toisille kokemattomuus on häpeä ja toisille ei, mutta se ilmoitetaan avoimesti. Se oletko vielä neitsyt (maahishaltiat eivät tiedä tämän sanan merkitystä) näkyy siinä kutsutaanko sinua 'nuoreksi mieheksi/naiseksi' vai pelkäksi 'mieheksi/naiseksi'.

Yleensä nuoret maahishaltiat kiirehtivät tullakseen "kokeneiksi" aikuisiksi. Näin ollen se että jaat sänkysi äitisi/isäsi kanssa tai siskosi/veljesi kanssa ei ole laisinkaan ihmeellistä. Suhteessa pettäminen on asia mitä maahishaltiat eivät laisinkaan ymmärrä. Puolisosi ei välittäisi jos sinä olisit jakanut sängyn vaikka puolisosi siskon tai veljen kanssa, sillä hän on saattanut jakaa sänkynsä sinun äitisi tai isäsi kanssa.

Maahishaltioille seksi on vain jälkeläisten hankkimista sekä omien halujensa täyttämistä. Sillä ei ole mitään muuta merkitystä. Näin ollen melkein kaikki maahishaltiat ovat biseksuaaleja. He tuntevat niin vetoa vastakkaiseen kuin samaan sukupuoleen. Eikä halujen täyttäminen ryhmässä ole sen ihmeellisempää.

JOITAKIN YHTEISÖJÄ

Koko maahishaltioiden rotu elää yhdessä kaupungissa hyvin pohjoisessa. Maahishaltiat eivät voi ikinä päästä niistä piirteistä eroon, mitä heidän verenhaltian veri heille antaa. Näistä voimakkaimmat ovat verenhimo ja ikuinen kilpailu asemasta.

Tästä johtuen heidän kaupunkiinsa on syntynyt monia kilpailevia pieniä valtakuntia, joita kutsutaan yhteisöiksi.

Yhteisöillä voi olla erilaiset kulttuurit, erilaiset keinot selviytyä ja ikuista kilpailua välillään, mutta kun on aika suojella Henekoa verenhaltioilta tai miltä tahansa rodulta, yhteisöt kyllä puhaltavat yhteen hiileen.

LaGranginsonvinset 
Tunnus: taistelevat karhut

LaGranginsonvinset, joka tunnetaan lyhyemmin McGragina, on tällä hetkellä Henekon mahtavin yhteisö. Tästä syystä sillä on paljon vihamiehiä, mutta heidän hyvin koulutettu ja taitava armeija on pelätty koko kaupungissa.

LaGranginsonvinset on myös yksi vanhimmista yhteisöistä. Heille on jäänyt monia vanhan kulttuurin piirteitä kuten maahishaltioiden kaksiosaiset nimet (esim. Mekezenin-Menze LaGranginsonvinset-McGrag).

VerAren
Tunnus: ympyrä josta toinen puoli on aurinko ja toinen kuu

VerAren ei ole mikään vanha yhteisö. Aikoinaan he erosivat Ure'Cheehardin yhteisöstä, joka on nykyään tuhottu. Eroamisesta on jo niin kauan, että kukaan ei muista sen syytä. VerAren on kasvanut vuosien varrella suureksi ja vaikuttavaksi yhteisöksi.

VerAren on tunnettu raakuudestaan. Heidän kulttuurinsa eroaa hyvinkin paljon muista yhteisöistä. He muistuttavat lähinnä verenhaltioita koko maahishaltioiden rodusta.

DeLan
Tunnus: kolmio, jonka sisällä on keihäät ristissä

DeLan on rauhaa rakastava yhteisö jolla siitä huolimatta on taitavia sotureita. Heidän yhteisössään ei kuitenkaan ole paljon uusia jälkeläisiä, kun enemmistö on miehiä. Naisen saaminen yhteisöön muualta on hyvin hankalaa, jonka takia heille voi tulla ongelmia kun päästään vuosia eteenpäin.

DeLanin valttikortti on käsityöläiset. He eivät ole niin taitavia aseiden kanssa, mutta heidän vaatteensa, korunsa, taideteoksensa on haluttuja ympäri kaupunkia ja siksi yhteisönä se on varakas.

Guilan
Tunnus: vaunun pyörä 

Guilan on pieni yhteisö, jolla ei ole suurta armeijaa, joka onnistuisi puolustamaan hyökkääjiltä. Heidän valttikorttinsa on kuitenkin aseet. Heillä on kaupungin parhaimmat sepät ja sitä kautta aseet. heiltä vain puuttuvat niiden käyttäjät ja sen takia heillä on vilkas kaupankäynti, jopa McGraginkin kanssa.

Tuhoutuneita yhteisöjä:

DeLaw'mef
Tunnus: karjuva pantteri, joka seisoo poikittain olevan miekan päällä

DeLaw'mef oli Henekon koko historian arvostetuin ja mahtavin yhteisö. Sen kuitenkin tuhosi monet liittoutuneet yhteisöt. He olivat ylpeitä ja pitivät muita mitättömimpinä. Heillä oli kova arvojärjestys myös yhteisön sisällä. Koko tämän yhteisön muistetussa historiassa vain kerran on joku vaihtanut yhteisöä ja tämä on Keiandinzan.

DeLaw'mef on historian vanhimpia yhteisöjä ja sen sanotaan olleen yksi ensimmäisistä, mutta ny se on tuhottu ja ainoastaan sen rauniot muistuttavat sen loistosta ja mahtavista armeijoista.

Ure'Cheehard
Tunnus: säkki, jota pitää valtava karhu

Ure'Cheehard oli vanha arvostettu kauppiaiden yhteisö, joka tuhottiin muutama sata vuosi sitten.

Se kukoisti vielä kauan VerAreninkin eroamisen jälkeen ja näillä kahdella yhteisöllä oli kaikesta huolimatta vilkasta kauppaa välillään, mutta, kun muitakin kauppiasyhteisöjä alkoi syntyä ja ne alkoivat kukoistaa, Ure'Cheehard heikkeni ja viimein joku mitätön yhteisö käytti sitä hyväkseen ja hyökkäsi.

Ardaz
Tunnus: Ardaz on yhteisö, joka ei käyttänyt tunnusta.

Ardaz oli vihattu varkaiden yhteisö, joka haki uudet jäsenensä hylkiöistä näiden varkaan taitojen perusteella. Heidän koko elämänsä oli varastamista eli, jos äiti huomasi sinut varastamassa ruokaa, sait selkäsaunan, mutta, jos hän ei huomannut sitä, niin sinä olit palkittu.

Tällä yhteisöllä oli monia valttikortteja ja he ovat jopa kerran onnistuneet iskemään McGragin yhteisöön niin kuin moniin muihinkin. Se kuitenkin oli virhe sillä McGrag hyökkäsi pian sen jälkeen tuhoten koko yhteisön maantasalle.